«Τιμωρούν» τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά!

Επιστρέφουν ως φόρο πάνω από το 1/3 των πενιχρών ποσών που έλαβαν με βάση την απόφαση του ΣτΕ για μικρό μέρος των περικοπών που υπέστησαν.

«Τιμωρούν» τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά!

Για αναδρομικά 2.850 ευρώ πληρώνουν φόρο 1.080 ευρώ. Και πρόστιμο 100 ευρώ για... εκπρόθεσμη υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων επιβάλλει σε χιλιάδες συνταξιούχους η ΑΑΔΕ, Από το 2010 οι απόμαχοι εξιλαστήρια θύματα του μνημονιακού πειράματος.

Να επιστρέψουν με τη μορφή φόρου και εντός τριμήνου πάνω από το 1/3 των αναδρομικών που έλαβαν (άτοκα), μετά κόπων και βασάνων, με την απόφαση του ΣτΕ για το 11μηνο 2015-2016, καλούνται οι συνταξιούχοι. Πάνω από 1.200.000 συνταξιούχοι θα χρειαστεί να επιστρέψουν ως φόρο πάνω από το 45% των εισοδημάτων από συντάξεις και αναδρομικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ύψος του φόρου που επιβλήθηκε στον Αριστοτέλη Κάντα, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ), με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεών του για τα έτη στα οποία υπολογίστηκαν τα αναδρομικά του 11μήνου.

Οπως φαίνεται από τα έγγραφα που δημοσιεύουμε, για το έτος 2015 με ποσό αναδρομικών 1.721,46 ευρώ ο πρόσθετος φόρος που πρέπει να επιστρέψει ο συνταξιούχος είναι 688 ευρώ, ενώ για το έτος 2016 και για ποσό αναδρομικών 1.130,43 ευρώ πρέπει να καταβληθεί από τον συνταξιούχο φόρος 395,61 ευρώ. Μάλιστα ο φόρος από τα αναδρομικά, τα οποία ήδη έχουν αξιοποιήσει οι συνταξιούχοι για να κλείσουν διάφορες εκκρεμότητες και οφειλές νοικοκυριών, πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31.1.22.

«Σήμερα έλαβα από την ΑΑΔΕ συστημένη επιστολή που περιείχε την πράξη επιβολής προστίμου» μας γράφει χαρακτηριστικά αναγνώστης της «Εφ.Συν.» που ως νομοταγής πολίτης έτρεξε να δηλώσει τα αναδρομικά που έλαβε ως συνταξιούχος, υποβάλλοντας την απαραίτητη τροποποιητική.

«Σε συνεννόηση με τη ΔΟΥ, που μου είπε να τα δηλώσω στην ανοιχτή πλατφόρμα του taxisnet, το έκανα για όλες τις χρονιές που εμφανίζονταν και είχαν και τα ποσά. Τα δήλωσα. Και σήμερα ο ταχυδρόμος μού έφερε το πρόστιμο. Επικοινώνησα με τη ΔΟΥ και μου είπαν πως είμαι κι εγώ ένας απ’ τους πολλούς που τους κοινοποιήθηκε το πρόστιμο. Δηλαδή, εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι. Και από πληροφορίες που έχω, και στην Επίλυση Διαφορών να πάω, δεν θα γίνει τίποτα» σημειώνει, αποστέλλοντάς μας και το σχετικό σημείωμα με την επιβολή προστίμου.

Το θέμα έχει ξεσηκώσει όλους τους φορείς των συνταξιούχων. Μεταξύ αυτών η ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ που ζητεί με επιστολή της προς τον υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, να υπάρξει ίδια αντιμετώπιση με αυτήν για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων (δικαστές, εισαγγελείς, στρατιωτικοί και πανεπιστημιακοί) -ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2018-, δηλαδή να αντικατασταθεί η υφιστάμενη παρακράτηση με φόρο μόνο 20%, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Θύματα των μνημονίων

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που οι κυβερνήσεις αντλούν όσο πιο πολλά μπορούν από εκείνους που έχουν τα λιγότερα στην αποδρομή του βίου τους, σε μια περίοδο της ζωής τους που χρειάζονται τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχική ισορροπία και αίσθημα ασφάλειας. Το 2010, οι συνταξιούχοι ήταν τα πρώτα θύματα των μνημονιακών περικοπών στη 13η και 14η σύνταξη που αποτελούσε σε πολλές περιπτώσεις το ενισχυτικό εισόδημα των νέων ζευγαριών και το χαρτζιλίκι των εγγονιών.

Τη χρονιά αυτή το επίδομα Χριστουγέννων μειώθηκε στα 400 ευρώ, του Πάσχα στα 200, όπως επίσης και το επίδομα αδείας. Οι συνταξιούχοι ήταν και το 2012 εκείνοι που υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στο πλαίσιο των αποκαλούμενων «ισοδύναμων» μέτρων που ζητούσε η τρόικα για να αποφευχθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο, αφού με τον νόμο 4093 του 2012 ξεκίνησε η πλήρης κατάργηση των δώρων από τον Ιανουάριο του 2013.

Περιττό να θυμίσουμε ότι οι άνω των 70 ετών αποτελούν, με τα έως πριν από τη μετάλλαξη «Δ» στοιχεία, πάνω από το 95% των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Covid-19, ενώ και η διάμεση ηλικία των θανόντων κατά τη μεγαλύτερη περίοδο από την εκδήλωση της νόσου στη χώρα μας είναι τα 74 έτη. Οι ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που περιμένουν χρόνια για μια συνταξιοδοτική απόφαση ή για αναδρομικά που διεκδικούν τρέχοντας σε δικηγόρους και οργανώσεις συνταξιούχων.

Αυτοί που συνεχίζουν να ανησυχούν για την ανεργία των παιδιών ή για τις δουλειές του ποδαριού, που αν και άφθονες, δεν επαρκούν για να αυτονομηθούν από στέγης τα παιδιά τους, και μαζί να αυτονομηθούν κι αυτοί... στα γεράματα. Είναι οι ίδιοι που δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα λόγω ηλικίας, που φεύγουν από τις δημόσιες υπηρεσίες με το 1/4 του εφάπαξ.

Επομένως, όταν οι μεσήλικες και οι γέροντες τιμωρούνται διαρκώς και αδιαλείπτως σε αυτήν τη χώρα, δεν θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έκανε τη διαφορά. Αντιθέτως, ανίσχυροι και εκτός παραγωγικής διαδικασίας καθώς είναι, οι συνταξιούχοι χρησιμοποιούνται κι ως εύκολο πειραματόζωο για τα όρια αντοχής της κοινωνίας.

HAKKIMIZDA

ÇINAR FM, Gümülcine'den yayın yapan Batı Trakya Türk Azınlığı'nın tek dernek ve haber radyosudur.

Daha önce farklı bir isimle çalışan radyo 30 Nisan 2010'da ÇINAR Derneği tarafından satın alındı. Bu tarihten itibaren baştan sona yenilenerek, yepyeni ve farklı bir anlayışla ÇINAR FM olarak yayın hayatına devam etmektedir.

ÇINAR FM, Batı Trakya'da Müslüman Türk Azınlık mensupları tarafından kurulan ÇINAR Derneği'nin büyük fedakârlıklarla ve gönüllülük esasına göre yayın hayatını sürdürmeye çalışan bir KAMU hizmetidir. Derneğimize destek vererek sesimizin daha güçlü bir şekilde duyurulmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Türkçe ve Yunanca haber bültenleri, haber ve tartışma programları yanısıra, eğitsel ve kültürel programlar da sunan radyo, bir haber, kültür ve bilgi radyosu olmaya yönelik gayretlerini sürdürmektedir. Uluslararası müzik de çalan ÇINAR FM, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın ilk ve tek dernek/topluluk ve haber radyosu özelliğini taşımaktadır.

Hep birlikte daha güçlü daha sesli daha dinamik bir Çınar FM için elele. Bu radyo sizin, bu radyo hepimizin...

Çınar FM 91.8
© 2021 Çınar FM 91.8
KÜNYE
Çınar FM 91.8 - Haber radyosu
Sahibi: Çınar Derneği
Genel Sorumlu: Cengiz ÖMER
Yayın ve Reklam Koordinatörü: Necat AHMET
Adres: A. Manesi 5, Komitini 69100, GREECE
Tel: +30 25310 26001
E-posta: cinarfm91.8@gmail.com
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
CINAR FM 91.8 - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός
Ιδιοκτησία: Σύλλογος "Ο Πλάτανος"
Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής: Ζενγκίς ΟΜΕΡ
Συντονιστής Προγραμμάτων και Διαφημίσεων: Νετζάτ ΑΧΜΕΤ
Διεύθυνση: Α. Μάνεση 5, Κομοτηνή 69100
Τηλ: +30 25310 26001
Ηλ. Διεύθυνση: cinarfm91.8@gmail.com