Οι διαφορετικές αναγνώσεις για τη Μειονότητα με φόντο την εκπαίδευση

Οι διαφορετικές αναγνώσεις για τη Μειονότητα με φόντο την εκπαίδευση

Στις 18 Μαΐου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε διαδικτυακά με 17 μαθητές του Νηπιαγωγείου Πάχνης που βρίσκεται στην ορεινή Ξάνθη.

Στο ενημερωτικό σημείωμα για την τηλεδιάσκεψη που δημοσίευσε το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού διαβάζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε διαδικτυακά το μάθημα, ενώ οι μαθητές εξέφρασαν τα αιτήματά τους για έναν διαδραστικό πίνακα, έναν προτζέκτορα, όπως και μια παιδική χαρά στο χωριό και έλαβαν την δέσμευση για την άμεση ικανοποίησή τους.

Ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι στηρίζει την πολιτική που δίνει δυνατότητες σε όλα τα Ελληνόπουλα και αναφέρθηκε στην ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη λέγοντας με νόημα ότι «αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή, όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά».

Σημαντική είδηση που αφορά όχι μόνο τη Θράκη αλλά και το σύνολο της χώρας ήταν η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «από φέτος η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα είναι πραγματικότητα για όλα τα Ελληνόπουλα στη χώρα μας».

Ο Δήμαρχος Μύκης, Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, που συμμετείχε στην τηλεσυνάντηση ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά «Ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φορά είναι που σας έχουμε στον τόπο μας, με φυσική παρουσία, αλλά και τηλεφωνικά και με τηλεδιάσκεψη» και συνέχισε, «Σας ευχαριστώ όχι μόνο σαν Πρωθυπουργό αλλά και σαν άνθρωπο, διότι είστε συνέχεια, μα συνέχεια, δίπλα μας».

Πράγματι, o οικισμός της Πάχνης, αλλά και το νηπιαγωγείο έχει ενισχυθεί κατά καιρούς με διάφορες δωρεές και πρωτοβουλίες, όπως η προσφορά τάμπλετ σε όλους τους μαθητές από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο να παρακολουθούν απρόσκοπτα το μάθημα την περίοδο της τηλεκπαίδευσης, η τοποθέτηση παιχνιδιών αυλής από προσφορές ιδιωτών, ενώ το Δ Σώμα Στρατού εγκατέστησε στο κτήριο σύστημα κλιματισμού.

Η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία είναι σημαντική και αναγκαία, όπως και η στήριξη των μαθητών σε δύσκολες συγκυρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιλογή της τηλεκπαίδευσης λόγω πανδημίας.

Παρόλα αυτά, όταν μιλάμε για αμιγώς μειονοτικές περιοχές, αμιγώς μειονοτικούς οικισμούς, η συζήτηση δεν σταματάει εδώ. Η είδηση της τηλεδιάσκεψης του Πρωθυπουργού με τους μαθητές της Πάχνης έλαβε την δημοσιότητα που της αναλογούσε, ενώ δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο έκαναν λόγο για κυβέρνηση που έχει στραμμένο το βλέμμα στη Θράκη, αναπαρήγαγαν τον χαρακτηρισμό Ελληνόπουλα που απέδωσε ο Πρωθυπουργός στους μικρούς μαθητές και τον εμπλούτιζαν με άλλους, δικούς τους, μιλώντας ακόμα και για «ελληνική μουσουλμανική μειονότητα».

Αυτά σε εθνικό επίπεδο. Γιατί αν μεταφερθούμε σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα σε επίπεδο κοινότητας, φαίνεται ότι το σύνολο της Μειονότητας δεν συμμερίστηκε το εορταστικό κλίμα αυτής της τηλεσυνάντησης. Την επομένη κιόλας ημέρα δημοσιεύτηκαν ανακοινώσεις από μειονοτικούς φορείς, αλλά και ατομικά, κυρίως από εκλεγμένους εκπροσώπους στο Δήμο Μύκης, καταγγέλλοντας αρχικά τον Πρωθυπουργό για τους χαρακτηρισμούς «Πομακοχώρια» και «Ελληνόπουλα»  και μετέπειτα, τον Δήμαρχο Μύκης που ήταν παρών και δεν αντέδρασε στους προσδιορισμούς αυτούς.

Στις καταγγελίες τους οι μειονοτικοί φορείς μιλούσαν για επιβολή τεχνητής ταυτότητας στην Μειονότητα και για εθνική προπαγάνδα που επικεντρώνεται στην επιβολή ταυτοτήτων χρησιμοποιώντας μάλιστα μικρούς μαθητές.

Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται σε διάφορα πλαίσια σε τακτικά χρονικά διαστήματα και σχεδόν πάντα, επικεντρώνεται στο θέμα της ταυτότητας. Το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης είχε να κάνει με την εκπαίδευση, παρόλα αυτά η συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε αυτήν και οι προσδιορισμοί που αποδόθηκαν, προκάλεσαν την αντίδραση της Μειονότητας και η ταυτότητα κέρδισε για μία ακόμα φορά τις εντυπώσεις.

Σε ένα άλλο επίπεδο, περισσότερο εκπαιδευτικό, η συνάντηση έγινε με παιδιά του Νηπιαγωγείου Πάχνης που είναι ένα δημόσιο νηπιαγωγείο σε έναν αμιγώς ορεινό μειονοτικό οικισμό. Σε αυτήν ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι από τη φετινή σχολική χρονιά η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα είναι πραγματικότητα σε όλη τη χώρα και ανέφερε ότι «γνωρίζουμε τη σημασία της προσχολικής αγωγής για την καλή ακαδημαϊκή προώθηση των παιδιών μας αλλά και για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης που τόσο μεγάλη σημασία έχει και θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε αυτήν την πολιτική».

Σε αυτές τις περιοχές το αίτημα της Μειονότητας για ίδρυση δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων είναι επιτακτικό. Η Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BAKES) υπέβαλε τον Μάρτιο αιτήσεις στο Υπουργείο Παιδείας για ίδρυση ιδιωτικών νηπιαγωγείων σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Είναι η τρίτη φορά που η Εταιρεία υποβάλει σχετικό αίτημα, ενώ είχαν προηγηθεί το 2011 και το 2018 αντίστοιχες αιτήσεις που δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Προφανώς αυτά είναι ζητήματα που δεν θα μπορούσαν να απασχολήσουν την παρούσα τηλεσυνάντηση, είναι λυπηρό όμως ότι όπως όλα δείχνουν, δεν αποτελούν αντικείμενο καμίας τηλεσυνάντησης διότι οι εκάστοτε Κυβερνήσεις αρνούνται να συμπεριλάβουν το πάγιο αυτό αίτημα στην πολιτική τους ατζέντα.

Από την άλλη πλευρά, είναι αναγκαία και καλώς χορηγούνται τάμπλετ στους μαθητές, βελτιώνονται οι υποδομές, γίνονται εγκαταστάσεις κλιματισμού, αλλά κάποια στιγμή στη μειονοτική εκπαίδευση δεν πρέπει να μπαίνει εκεί η τελεία, αλλά να γίνεται ένα βήμα παραπέρα, να μπαίνουμε πιο βαθιά στην ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την σπουδαιότητα της προσχολικής αγωγής στην εκπαιδευτική εξέλιξη των μαθητών. Την ίδια αρχή ασπάζεται και η Μειονότητα. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή και μία βάση διαλόγου για την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων στην περιοχή.

HAKKIMIZDA

ÇINAR FM, Gümülcine'den yayın yapan Batı Trakya Türk Azınlığı'nın tek dernek ve haber radyosudur.

Daha önce farklı bir isimle çalışan radyo 30 Nisan 2010'da ÇINAR Derneği tarafından satın alındı. Bu tarihten itibaren baştan sona yenilenerek, yepyeni ve farklı bir anlayışla ÇINAR FM olarak yayın hayatına devam etmektedir.

ÇINAR FM, Batı Trakya'da Müslüman Türk Azınlık mensupları tarafından kurulan ÇINAR Derneği'nin büyük fedakârlıklarla ve gönüllülük esasına göre yayın hayatını sürdürmeye çalışan bir KAMU hizmetidir. Derneğimize destek vererek sesimizin daha güçlü bir şekilde duyurulmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Türkçe ve Yunanca haber bültenleri, haber ve tartışma programları yanısıra, eğitsel ve kültürel programlar da sunan radyo, bir haber, kültür ve bilgi radyosu olmaya yönelik gayretlerini sürdürmektedir. Uluslararası müzik de çalan ÇINAR FM, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın ilk ve tek dernek/topluluk ve haber radyosu özelliğini taşımaktadır.

Hep birlikte daha güçlü daha sesli daha dinamik bir Çınar FM için elele. Bu radyo sizin, bu radyo hepimizin...

Çınar FM 91.8
© 2021 Çınar FM 91.8
KÜNYE
Çınar FM 91.8 - Haber radyosu
Sahibi: Çınar Derneği
Genel Sorumlu: Cengiz ÖMER
Yayın ve Reklam Koordinatörü: Necat AHMET
Adres: A. Manesi 5, Komitini 69100, GREECE
Tel: +30 25310 26001
E-posta: cinarfm91.8@gmail.com
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
CINAR FM 91.8 - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός
Ιδιοκτησία: Σύλλογος "Ο Πλάτανος"
Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής: Ζενγκίς ΟΜΕΡ
Συντονιστής Προγραμμάτων και Διαφημίσεων: Νετζάτ ΑΧΜΕΤ
Διεύθυνση: Α. Μάνεση 5, Κομοτηνή 69100
Τηλ: +30 25310 26001
Ηλ. Διεύθυνση: cinarfm91.8@gmail.com