Η Τουρκική Αντιπροσωπεία Δυτικής Θράκης συμμετείχε στο συνέδριο του ΟΑΣΕ

Η Τουρκική Αντιπροσωπεία Δυτικής Θράκης συμμετείχε στο συνέδριο του ΟΑΣΕ

Η τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης αποτελούμενη από εκπροσώπους των ABTTF και ΣΕΜΔΘ εξέφρασε την παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τις Τουρκικές ενώσεις της Δυτικής Θράκης που δεν εφαρμόζονται από την Ελλάδα εδώ και 13 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΣΕΜΔΘ) εκπροσωπώντας την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης συμμετείχαν στη διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με τίτλο «ODIHR: 30 χρόνια και έτοιμοι για το μέλλον: Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και ασφάλεια στον τομέα του ΟΑΣΕ» που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Οκτωβρίου 2021 σε υβριδική μορφή.

Ο Deniz Servantie από το ABTTF και ο εμπειρογνώμονας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Kerem Abdurahimoğlu από το ΣΕΜΔΘ παρευρέθηκαν στη διάσκεψη που οργανώθηκε από κοινού από τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ στη Σουηδία ΟΑΣΕ/ODIHR και τη χώρα υποδοχής την Πολωνία, με αφορμή την 30ή επέτειο του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τα Δημοκρατικά Ιδρύματα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR).

Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ, θεσμικά όργανα του ΟΑΣΕ, εκπρόσωποι διακυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και ερευνητές. Η διάσκεψη ξεκίνησε με τις εναρκτήριες ομιλίες του διευθυντή του ΟΑΣΕ/ODIHR, Matteo Meccaci, της Προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, της Υπουργού Εξωτερικών Σουηδίας  Anna Linde και της Υφυπουργού Εξωτερικών Πολωνίας Szymon Sękowski vel Sęk στη συνέχεια αξιολογήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια του ODIHR και συζητήθηκαν οι προκλήσεις τις νέας περιόδου. 

To ABTTF, παίρνοντας τον λόγο στη συνεδρία με τίτλο «Η προστασία και η βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών μαζί» στις 15 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι η Ελλάδα αρνείται την Τουρκική εθνική ταυτότητα της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και δεν επιτρέπει τις ενώσεις που περιέχουν στην ονομασία τους την λέξη «Τουρκική», σημειώνοντας ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σχετικά με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης (ITB), η οποία έκλεισε το 1986, δεν εφαρμόζεται από την Ελλάδα εδώ και 13 χρόνια. Το ABTTF κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει άμεσα τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τις Τουρκικές ενώσεις της Δυτικής Θράκης και να επικυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Μιλώντας στην ίδια συνεδρία, ο ΣΕΜΔΘ σημείωσε ότι το Ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο (Άρειος Πάγος) απέρριψε πρόσφατα την έφεσή του για την επαναφορά της επίσημης νομικής προσωπικότητας του ITB, αναφέροντας ότι με την απόφαση του Αρείου Πάγου εμποδίζεται η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των μελών της ITB, της παλαιότερης ένωσης της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης. Ο ΣΕΜΔΘ ζήτησε από τον ΟΑΣΕ να ενθαρρύνει την Ελλάδα ώστε να αναγνωρίσει την Τουρκική εθνική ταυτότητα της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Χρησιμοποιώντας το δικαίωμα απάντησης, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ δήλωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο τη «μουσουλμανική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη υποστηρίζοντας ότι η μειονότητα  έχει αρκετά δικαιώματα και δεν υφίσταται διακρίσεις.

Benzer Haberler

HAKKIMIZDA

ÇINAR FM, Gümülcine'den yayın yapan Batı Trakya Türk Azınlığı'nın tek dernek ve haber radyosudur.

Daha önce farklı bir isimle çalışan radyo 30 Nisan 2010'da ÇINAR Derneği tarafından satın alındı. Bu tarihten itibaren baştan sona yenilenerek, yepyeni ve farklı bir anlayışla ÇINAR FM olarak yayın hayatına devam etmektedir.

ÇINAR FM, Batı Trakya'da Müslüman Türk Azınlık mensupları tarafından kurulan ÇINAR Derneği'nin büyük fedakârlıklarla ve gönüllülük esasına göre yayın hayatını sürdürmeye çalışan bir KAMU hizmetidir. Derneğimize destek vererek sesimizin daha güçlü bir şekilde duyurulmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Türkçe ve Yunanca haber bültenleri, haber ve tartışma programları yanısıra, eğitsel ve kültürel programlar da sunan radyo, bir haber, kültür ve bilgi radyosu olmaya yönelik gayretlerini sürdürmektedir. Uluslararası müzik de çalan ÇINAR FM, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın ilk ve tek dernek/topluluk ve haber radyosu özelliğini taşımaktadır.

Hep birlikte daha güçlü daha sesli daha dinamik bir Çınar FM için elele. Bu radyo sizin, bu radyo hepimizin...

Çınar FM 91.8
© 2024 Çınar FM 91.8
KÜNYE
Çınar FM 91.8 - Haber radyosu
Sahibi: Çınar Derneği
Genel Sorumlu: Cengiz ÖMER
Yayın ve Reklam Koordinatörü: Necat AHMET
Adres: A. Manesi 5, Komitini 69100, GREECE
Tel: +30 25310 26001
E-posta: cinarfm91.8@gmail.com
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
CINAR FM 91.8 - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός
Ιδιοκτησία: Σύλλογος "Ο Πλάτανος"
Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής: Ζενγκίς ΟΜΕΡ
Συντονιστής Προγραμμάτων και Διαφημίσεων: Νετζάτ ΑΧΜΕΤ
Διεύθυνση: Α. Μάνεση 5, Κομοτηνή 69100
Τηλ: +30 25310 26001
Ηλ. Διεύθυνση: cinarfm91.8@gmail.com