Επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Aύριο ανακοινώνεται το περιεχόμενου του νέου πακέτου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, που θα αφορά τον μήνα Φεβρουάρıo.

Επιδότηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Πιθανότατα σήμερα ή το αργότερο αύριο ανακοινώνεται το περιεχόμενου του νέου πακέτου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, που θα αφορά τον μήνα Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συζητήσεις και τα σενάρια για την λήψη επιπρόσθετων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια. Ακόμη δεν έχουν καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις, κάτι που φαίνεται να καθυστερεί.

Το συνολικό πακέτο θα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτό του Ιανουαρίου, δηλαδή περίπου 400 εκατ., αλλά θα γίνει διαφορετική στάθμιση ανάμεσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ποσοστό αναπλήρωσης του επιπλέον ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις θα ανέβει στο 75% από 50% που ήταν για τον περασμένο μήνα, ενώ θα είναι ελαφρά χαμηλότερα τα ποσά επιδότησης για τα νοικοκυριά δεδομένου ότι έχει υπάρξει μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τις μέσες τιμές προ μηνός.

Η επιδότηση αυτό το μήνα

Πιο συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση για τα νοικοκυριά αναμένεται να διαμορφωθεί για το Φεβρουάριο στα 39 ευρώ τον μήνα αντί για 42 ευρώ τον μήνα που ήταν τον Ιανουάριο για καταναλώσεις έως και 300 ΚWh.

Το σχέδιο θα είναι σχετικά ίδιο με αυτό που ίσχυε και τους προηγούμενους μήνες. Θα επιδοτούνται τα νοικοκυριά για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες και πιο συγκεκριμένα με βάση τα έως τώρα δεδομένα η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα κυμαίνεται στα 15 λεπτά/KWh ενώ για τις επόμενες 150 κιλοβατώρες θα περιορίζεται στα 11 λεπτά/KWh.

Η επιδότηση στο ρεύμα θα αφορά στις κύριες κατοικίες, που υπολογίζονται σε 4,2 εκατ. παροχές, ενώ δεν θα υπάρχουν οικονομικά ή άλλα κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση θα είναι 170 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για το σύνολο των 300 KWh, δηλαδή η ενίσχυση θα ανέλθει σε 51 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους μη οικιακούς καταναλωτές, εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η επιδότηση αναμένεται να παραμείνει στα 65 λεπτά /KWh.

Η επιδότηση αφορά οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κ.λπ.), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση).

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει υποβάλει αίτημα για στοχευμένη αύξηση της επιδότησης ώστε να ανέλθει στο 75% σε ενεργοβόρους κλάδους και αναμένει την απάντηση της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, για τους οικιακούς καταναλωτές η ενίσχυση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και θα καλύπτει το σύνολο της κατανάλωσης.

Η επιδότηση θα αφορά τους πελάτες όλων των εταιρειών. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, η επιδότηση του Φεβρουαρίου προβλέπεται να είναι στα 20 ευρώ/MWh αντί για 30 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.

Τα σενάρια για επιπλέον μέτρα στήριξης

Αναφορικά με το επιπλέον πακέτο στήριξης για τα νοικοκυριά, τα σενάρια αυτή την στιγμή είναι τρία από τα οποία, αλλά το καθένα έχει θετικά και αρνητικά και στην κυβέρνηση τα σταθμίζουν όλα πριν λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

Το πρώτο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να μειώνει το ΦΠΑ στο 6% από 13% που είναι σήμερα, σε μία σειρά από βασικά τρόφιμα που απαρτίζουν το αποκαλούμενο «καλάθι της νοικοκυράς». Δύο είναι τα μειονεκτήματα σε αυτό το μέτρο. Το πρώτο ότι έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και το δεύτερο είναι αμφίβολο αν η μείωση θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή και σε τι ποσοστό.

Το δεύτερο σενάριο θέλει την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ειδικά στην βενζίνη που ο εν λόγω φόρος είναι υψηλός. Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει ένα γενικό όφελος, αλλά είναι οριζόντιο με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και δεν είναι στοχευμένο σε κοινωνικές ομάδες. Το θετικό σε αυτό είναι ότι η όποια ενδεχόμενη μείωση αποφασιστεί θα περάσει αμέσως στην κατανάλωση.

Ένα άλλο σενάριο, που αυτή την στιγμή φαίνεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα, που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δοθεί μία επιδοματικού χαρακτήρα ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους και μακροχρόνια ανέργους. Το εν λόγω μέτρο ναι μεν είναι στοχευμένο, ωστόσο έχει μικρή περίμετρο και αποκλείει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας η οποία δοκιμάζεται αυτή την περίοδο.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο Μάρτιο και θα είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων, με πιο σημαντική όλων την σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι μάλλον δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται στην προοπτική παροχών.

Benzer Haberler

HAKKIMIZDA

ÇINAR FM, Gümülcine'den yayın yapan Batı Trakya Türk Azınlığı'nın tek dernek ve haber radyosudur.

Daha önce farklı bir isimle çalışan radyo 30 Nisan 2010'da ÇINAR Derneği tarafından satın alındı. Bu tarihten itibaren baştan sona yenilenerek, yepyeni ve farklı bir anlayışla ÇINAR FM olarak yayın hayatına devam etmektedir.

ÇINAR FM, Batı Trakya'da Müslüman Türk Azınlık mensupları tarafından kurulan ÇINAR Derneği'nin büyük fedakârlıklarla ve gönüllülük esasına göre yayın hayatını sürdürmeye çalışan bir KAMU hizmetidir. Derneğimize destek vererek sesimizin daha güçlü bir şekilde duyurulmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Türkçe ve Yunanca haber bültenleri, haber ve tartışma programları yanısıra, eğitsel ve kültürel programlar da sunan radyo, bir haber, kültür ve bilgi radyosu olmaya yönelik gayretlerini sürdürmektedir. Uluslararası müzik de çalan ÇINAR FM, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın ilk ve tek dernek/topluluk ve haber radyosu özelliğini taşımaktadır.

Hep birlikte daha güçlü daha sesli daha dinamik bir Çınar FM için elele. Bu radyo sizin, bu radyo hepimizin...

Çınar FM 91.8
© 2023 Çınar FM 91.8
KÜNYE
Çınar FM 91.8 - Haber radyosu
Sahibi: Çınar Derneği
Genel Sorumlu: Cengiz ÖMER
Yayın ve Reklam Koordinatörü: Necat AHMET
Adres: A. Manesi 5, Komitini 69100, GREECE
Tel: +30 25310 26001
E-posta: cinarfm91.8@gmail.com
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
CINAR FM 91.8 - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός
Ιδιοκτησία: Σύλλογος "Ο Πλάτανος"
Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής: Ζενγκίς ΟΜΕΡ
Συντονιστής Προγραμμάτων και Διαφημίσεων: Νετζάτ ΑΧΜΕΤ
Διεύθυνση: Α. Μάνεση 5, Κομοτηνή 69100
Τηλ: +30 25310 26001
Ηλ. Διεύθυνση: cinarfm91.8@gmail.com