Έκθεση της Κομισιόν της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου 2024: Παραβιάσεις και Συστάσεις για την Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεση για το κράτος δικαίου 2024, η οποία παρέχει μια αναλυτική και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης του....
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεση για το κράτος δικαίου 2024, η οποία παρέχει μια αναλυτική και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης του κράτους δικαίου στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Η έκθεση για την Ελλάδα αναφέρεται σε αρκετές προκλήσεις και παραβιάσεις, ενώ παράλληλα επισημαίνει και θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση.
Κριτική και Παραβιάσεις
Η έκθεση σημειώνει τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) από την Ελλάδα, ειδικότερα σε σχέση με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη. Αποφάσεις που εκκρεμούν για περισσότερα από 15 χρόνια σχετίζονται με την άρνηση εγγραφής ή τη διάλυση συλλόγων που υποστηρίζουν την ύπαρξη εθνικής μειονότητας.
Η έκθεση αναφέρει επίσης την παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, αναφέροντας ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε ανησυχία για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, παρά τη νομοθετική τροποποίηση που υιοθέτησε η Ελλάδα το 2017.
Προκλήσεις στο Δικαστικό Σύστημα και τα Μέσα Ενημέρωσης
Η έκθεση επισημαίνει δυσκολίες στη διάρκεια των υποθέσεων ενώπιον των πρωτοβάθμιων πολιτικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ αναγνωρίζει την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης για τη συμμετοχή του δικαστικού σώματος στους διορισμούς στις ανώτατες θέσεις. Παράλληλα, σημειώνεται η πρόοδος στην προστασία των δημοσιογράφων, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης παραμένουν.
Συστάσεις προς την Ελλάδα
Η έκθεση περιλαμβάνει συστάσεις προς την Ελλάδα, όπως:
Να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία ενός σταθερού αρχείου διώξεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς.
Να προωθήσει περαιτέρω τη διαδικασία υιοθέτησης εγγυήσεων για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων.
Να αναπτύξει έναν δομημένο διάλογο με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Συμμετοχή της ABTTF
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία διαβούλευσης και υπέβαλε γραπτή συνεισφορά για τα προβλήματα της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη. Η ABTTF ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ από το 2008 για την ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά και λοιποί, που αφορούν τουρκικούς συλλόγους της Δυτικής Θράκης, παραβιάζοντας την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην πλήρη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου 2024 από τον παρακάτω σύνδεσμο: