Δολοφονίες, βία και στοιχεία σοκ για τις γυναίκες στην Ελλάδα

Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η 25η Νοεμβρίου και η πραγματικότητα στη χώρα μας παραμένει ζοφερή.

Δολοφονίες, βία και στοιχεία σοκ για τις γυναίκες στην Ελλάδα

Δεκατρείς γυναικοκτονίες μέσα στο 2024 - Το ένα τρίτο των γυναικών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε εργασιακό χώρο - Τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία  

Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η 25η Νοεμβρίου και η πραγματικότητα στη χώρα μας παραμένει ζοφερή. Παρά τις παρεμβάσεις, παρά τα κυβερνητικά μεγάλα λόγια τα στοιχεία καταγράφουν πως οι γυναίκες πέφτουν θύματα βίας, παρενόχλησης, ακόμη και δολοφονίας σχεδόν καθημερινά.

Ήδη μέσα στο 2024 θρηνούμε 13 γυναικοκτονίες, με τελευταία θύματα την 43χρονη Δώρα και τη 41χρονη Γαρυφαλλιά, οι οποίες έπεσαν νεκρές από τα χέρια των πρώην συντρόφων τους.

Ακόμη και η σημερινή επικαιρότητα καταγράφει πόσο εκτεθειμένες στη βία είναι οι γυναίκες στη χώρα μας, καθώς απασχολούν η υπόθεση στο Μοσχάτο όπου άνδρας παρέσυρε με το αυτοκίνητο την σύντροφό του επειδή του ζήτησε να σταματήσουν τη σχέση τους, ενώ σε εξέλιξη είναι ακόμη μια δίκη για την τραγική υπόθεση συστηματικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης της 12χρονης από τον Κολωνό.

Τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία

Μέσα στο 2024 τα στοιχεία που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. για τα καταγεγραμμένα περιστατικά και συλλήψεις παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, κυρίως λόγω του γεγονότος πως τα θύματα έχουν πάρει το θάρρος να προχωρήσουν σε καταγγελίες.

Ειδικότερα τα καταγεγραμμένα περιστατικά στο πρώτο εννεάμηνο της χρονιάς ξεπερνούν τις 18 χιλιάδες, ενώ οι συλλήψεις είναι πάνω από 10.100. Τρία στα τέσσερα θύματα είναι γυναίκες.

Μια στις τρείς έχει υποστεί παρενόχληση στη δουλειά

Aποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της πρώτης επίσημης μελέτης των χαρακτηριστικών και της έκτασης του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στην εργασία, που εκπόνησε το FES σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Σύμφωνα με τη μελέτη, από τους 876 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην έρευνα για την Ελλάδα, το 31,4% δήλωσε ότι έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες (75,3%).

Το φαινόμενο αγγίζει, κυρίως, τον ιδιωτικό τομέα (77,1%), αλλά και τον δημόσιο (17,8%).

Επίσης, αγγίζει πλήθος κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τραπεζικό κλάδο, τον κλάδο του θεάματος/ακροάματος, του τουρισμού, της εστίασης, του εμπορίου, της εκπαίδευσης κ.λπ.

Το προφίλ των δραστών εντοπίζεται στον χώρο εργασίας σε επίπεδο συναδέλφων, με ιεραρχικά, συνήθως, ανώτερη θέση (49,4%), εργοδοτών (40,4%) ή πελατών (27,1%) και η παρενόχληση είναι τόσο σωματική όσο και λεκτική, μη λεκτική, αλλά και ψηφιακή.

Τα θύματα αντιμετωπίζουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική υγεία τους όσο και στην παραγωγικότητα στην εργασία τους, με ένα σημαντικό αριθμό θυμάτων να θέλουν να εγκαταλείψουν τον εργασιακό χώρο τους (24,7%).

Για πρώτη φορά, σε αυτήν τη μελέτη αποτυπώνεται ο βαθμός της υποδήλωσης του φαινομένου στις αρμόδιες Αρχές, που αγγίζει μόλις το 1,6%. Τα θύματα απαντούν ότι δεν προσφεύγουν στις Αρχές είτε γιατί «δεν τις εμπιστεύονται» (27,2%) είτε γιατί πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει (51,1%).

Από τους/τις εργαζόμενους/ες μόνο το 28,5% δηλώνει ότι έχει κώδικα δεοντολογίας εντός επιχείρησης, μόνο το 21,1% ότι έχει διαδικασία καταγγελιών εντός επιχείρησης και μόλις το 3,1% διαθέτει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ρύθμιση σχετική με τη σεξουαλική παρενόχληση.

Περαιτέρω, στη μελέτη αναλύεται ο ρόλος τόσο των συνδικάτων όσο και των θεσμών στην πρόληψη και αποτελεσματική προστασία των θυμάτων και στην καταπολέμηση του φαινομένου, καταλήγοντας με συστάσεις πολιτικής, επικαιροποιώντας τις πάγιες θέσεις της ΓΣΕΕ.

ΠΗΓΗ

HAKKIMIZDA

ÇINAR FM, Gümülcine'den yayın yapan Batı Trakya Türk Azınlığı'nın tek dernek ve haber radyosudur.

Daha önce farklı bir isimle çalışan radyo 30 Nisan 2010'da ÇINAR Derneği tarafından satın alındı. Bu tarihten itibaren baştan sona yenilenerek, yepyeni ve farklı bir anlayışla ÇINAR FM olarak yayın hayatına devam etmektedir.

ÇINAR FM, Batı Trakya'da Müslüman Türk Azınlık mensupları tarafından kurulan ÇINAR Derneği'nin büyük fedakârlıklarla ve gönüllülük esasına göre yayın hayatını sürdürmeye çalışan bir KAMU hizmetidir. Derneğimize destek vererek sesimizin daha güçlü bir şekilde duyurulmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Türkçe ve Yunanca haber bültenleri, haber ve tartışma programları yanısıra, eğitsel ve kültürel programlar da sunan radyo, bir haber, kültür ve bilgi radyosu olmaya yönelik gayretlerini sürdürmektedir. Uluslararası müzik de çalan ÇINAR FM, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın ilk ve tek dernek/topluluk ve haber radyosu özelliğini taşımaktadır.

Hep birlikte daha güçlü daha sesli daha dinamik bir Çınar FM için elele. Bu radyo sizin, bu radyo hepimizin...

Çınar FM 91.8
© 2025 Çınar FM 91.8
KÜNYE
Çınar FM 91.8 - Haber radyosu
Sahibi: Çınar Derneği
Genel Sorumlu: Cengiz ÖMER
Yayın ve Reklam Koordinatörü: Necat AHMET
Adres: A. Manesi 5, Komitini 69100, GREECE
Tel: +30 25310 26001
E-posta: cinarfm91.8@gmail.com
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
CINAR FM 91.8 - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός
Ιδιοκτησία: Σύλλογος "Ο Πλάτανος"
Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής: Ζενγκίς ΟΜΕΡ
Συντονιστής Προγραμμάτων και Διαφημίσεων: Νετζάτ ΑΧΜΕΤ
Διεύθυνση: Α. Μάνεση 5, Κομοτηνή 69100
Τηλ: +30 25310 26001
Ηλ. Διεύθυνση: cinarfm91.8@gmail.com