Από τη μια η Tουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης από την άλλη η Ελληνορθόδοξη μειονότητα της Kωνσταντινούπολης

Από τη μια η Tουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης, της οποίας τα δικαιώματα σφετερίζονται διαρκώς, από την άλλη η Ελληνορθόδοξη μειονότητα της Kωνσταντινούπολης.

Από τη μια η Tουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης από την άλλη η Ελληνορθόδοξη μειονότητα της Kωνσταντινούπολης

Από τη μια η Tουρκική κοινότητα Δυτικής Θράκης, της οποίας τα δικαιώματα σφετερίζονται διαρκώς, από την άλλη η Ελληνορθόδοξη μειονότητα της Kωνσταντινούπολης που ζει ελεύθερα τη θρησκευτική της ελευθερία.

Πρόεδρος ABTTF: «Λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκή παραβίαση και εκβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης από τη χώρα μας, Θέλουμε η μητέρα πατρίδα μας να παγώσει τις ανεκτικές πρακτικές ως προς την Ελληνορθόδοξη μειονότητα, οι οποίες ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας και ελπίζουμε να αποτελέσουν παράδειγμα για τη χώρα μας.»

Ο Ελληνορθόδοξος Οικουμενικός Πατριάρχης ​​Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου η οποία αποκαταστάθηκε ως πολιτιστικό κέντρο από τον Δήμο Βιθυνίας και βρίσκεται στο παλιό Ελληνικό χωριό Τρίγλια στα Μουδανιά του Νομού Προύσας της Τουρκίας και αποκαταστάθηκε ως πολιτιστικό κέντρο από τον Δήμο Μουδανιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Millet ο Βαρθολομαίος αποχώρησε από τα Μουδανιά αφού επισκέφθηκε και προσευχήθηκε πρώτα στη πολύ σημαντική για την Ελληνορθόδοξη κοινότητα Εκκλησία Κεμερλί.

Όσον αφορά το θέμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλήτ Χαμπίπ Ογλού δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα της πολιτικής σεβασμού της μητέρας πατρίδας μας προς τις μειονότητες, η θρησκευτική λατρεία τελείται σε ιστορικές εκκλησίες που έχουν αποκατασταθεί ακόμη και σε μέρη όπου δεν υπάρχει Ελληνορθόδοξη κοινότητα, ενώ πολλά ιστορικά τζαμιά στη χώρα μας, την Ελλάδα, που απέμειναν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία , αφήνονται στη μοίρα τους. Δεν υπάρχει τζαμί που να λειτουργεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας την Θεσσαλονίκη όπου ζουν χιλιάδες Μουσουλμάνοι. Λόγω του γεγονότος ότι οι Ελληνικές αρχές δεν επιτρέπουν καν την εκτέλεση προσευχών για τις θρησκευτικές γιορτές σε ιστορικά τζαμιά της Θεσσαλονίκης, η κοινότητα αναγκάζεται να εκτελέσει τις προσευχές των θρησκευτικών εορτών έξω στο πεζοδρόμιο. Το λεγόμενο νέο τζαμί το οποίο δεν έχει καν μιναρέ, έχει ανοίξει στην Αθήνα όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι όμως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες λόγω της ανεπαρκούς χωρητικότητάς του. Οι άδειες επισκευής αποκλείονται στα ιστορικά τζαμιά της Δυτικής Θράκης, όπου ζει η Τουρκική κοινότητα, και τίθενται διάφορα προβλήματα σχετικά με την άδεια κατασκευής νέων. Όλα αυτά τα παραδείγματα αντιπροσωπεύουν μια κατάσταση που δεν ταιριάζει στη χώρα μας, η οποία ισχυρίζεται κάθε φορά ότι είναι το «λίκνο της Δημοκρατίας». Λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκή παραβίαση και εκβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης από τη χώρα μας, Θέλουμε η μητέρα πατρίδα μας να παγώσει τις ανεκτικές πρακτικές ως προς την Ελληνορθόδοξη μειονότητα, οι οποίες ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας και ελπίζουμε να αποτελέσουν παράδειγμα για τη χώρα μας.»

Benzer Haberler

HAKKIMIZDA

ÇINAR FM, Gümülcine'den yayın yapan Batı Trakya Türk Azınlığı'nın tek dernek ve haber radyosudur.

Daha önce farklı bir isimle çalışan radyo 30 Nisan 2010'da ÇINAR Derneği tarafından satın alındı. Bu tarihten itibaren baştan sona yenilenerek, yepyeni ve farklı bir anlayışla ÇINAR FM olarak yayın hayatına devam etmektedir.

ÇINAR FM, Batı Trakya'da Müslüman Türk Azınlık mensupları tarafından kurulan ÇINAR Derneği'nin büyük fedakârlıklarla ve gönüllülük esasına göre yayın hayatını sürdürmeye çalışan bir KAMU hizmetidir. Derneğimize destek vererek sesimizin daha güçlü bir şekilde duyurulmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Türkçe ve Yunanca haber bültenleri, haber ve tartışma programları yanısıra, eğitsel ve kültürel programlar da sunan radyo, bir haber, kültür ve bilgi radyosu olmaya yönelik gayretlerini sürdürmektedir. Uluslararası müzik de çalan ÇINAR FM, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın ilk ve tek dernek/topluluk ve haber radyosu özelliğini taşımaktadır.

Hep birlikte daha güçlü daha sesli daha dinamik bir Çınar FM için elele. Bu radyo sizin, bu radyo hepimizin...

Çınar FM 91.8
© 2025 Çınar FM 91.8
KÜNYE
Çınar FM 91.8 - Haber radyosu
Sahibi: Çınar Derneği
Genel Sorumlu: Cengiz ÖMER
Yayın ve Reklam Koordinatörü: Necat AHMET
Adres: A. Manesi 5, Komitini 69100, GREECE
Tel: +30 25310 26001
E-posta: cinarfm91.8@gmail.com
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
CINAR FM 91.8 - Ενημερωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός
Ιδιοκτησία: Σύλλογος "Ο Πλάτανος"
Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής: Ζενγκίς ΟΜΕΡ
Συντονιστής Προγραμμάτων και Διαφημίσεων: Νετζάτ ΑΧΜΕΤ
Διεύθυνση: Α. Μάνεση 5, Κομοτηνή 69100
Τηλ: +30 25310 26001
Ηλ. Διεύθυνση: cinarfm91.8@gmail.com